Χάρτα Εδαφικής Διακυβέρνησης Μαραθάσας Λεμεσού

Στο πλαίσιο του έργου Eco.Muse πραγματοποιήθηκαν 4 εργαστήρια διαβούλευσης για την ενεργοποίηση των τοπικών, κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων της περιοχής στην περιοχή της Μαραθάσας με σκοπό τη συνεργασία μεταξύ τους και την ένταξή τους στην οργάνωση και λειτουργία του Ανοικτού Οικομουσείου της περιοχής.

Τη δράση υλοποίησε το  Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας- Τμήμα Μηχανικών, Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κοινοτήτων περιοχής Τροόδους (ΑνΕΤ) με τελικό στόχο την υιοθέτηση απ’ όλους τους εμπλεκόμενους της «Χάρτας Εδαφικής Διακυβέρνησης Μαραθάσας Λεμεσού».

Τα εργαστήρια αφορούσαν:

  Ενημέρωση κατοίκων και δρώντων για την έννοια του Οικομουσείου ως μοχλό τοπικής ανάπτυξης και ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας Μαραθάσας Λεμεσού

  Συζητήσεις και προτάσεις για τις θεματικές διαδρομές-του Οικομουσείο στον ανοικτό χώρο

  Συζητήσεις για την ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης, και

  Συναντήσεις για τη δημιουργία Χάρτας, την εκπόνηση του επιχειρηματικού σχεδίου και τη βιωσιμότητα του Ανοικτού Οικομουσείου.

Με την υπογραφή της χάρτας, οι συμμετέχοντες δεσμεύονται να υποστηρίξουν ενεργά, και με όλα τα διαθέσιμα μέσα, την επιχειρησιακή διαδικασία και βιωσιμότητα του Ανοικτού Οικομουσείου, ούτως ώστε αυτό να λειτουργήσει ως πλατφόρμα ανάδειξης, κατασκευής, ενεργοποίησης και οργάνωσης των τοπικών πόρων, υιοθετώντας ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, στην ενδυνάμωση της αίσθησης της κοινότητας,  στην προστασία των κοινών πόρων κληρονομιάς, στην ενίσχυση της αξίας του τοπικού κεφαλαίου και στην αειφορική διαχείριση της περιοχής.

Τις παρουσιάσεις των Εργαστηρίων Διαβούλευσης αλλά και το τελικό κείμενο της Χάρτας Εδαφικής Διακυβέρνησης Μαραθάσας Λεμεσσού μπορείτε να ανακτήσετε εδώ: 6. Paradoteo_5.4.3 UTH_31.07.23

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *