Σε ημερίδα ενημέρωσης που διοργάνωσε η πράξη SocioCoast στο Κοκκίνη Χάνι στις 12/5/2023, παρουσιάστηκε το έργο Eco.Muse.
Η Πράξη “SocioCoast” (Ενίσχυση της προβολής των παραλιών και παράκτιων περιοχών και αναφορών προβλημάτων με πληθοπορισμό) του Προγράμματος Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος, στοχεύει στην ενίσχυση της ελκυστικότητας των παραλιών μέσω καλύτερης και πληρέστερης πληροφόρησης του για το φυσικό περιβάλλον. Μέσω μιας εφαρμογής για smart συσκευές και της διαδικτυακής πλατφόρμας γνώσης που δημιούργησε το έργο, ο χρήστης μπορεί να ενημερώνεται για μετεωρολογικά και ωκεανογραφικά δεδομένα και για άλλες χρήσιμες πληροφορίες, όπως η βιοποικιλότητα και οι τουριστικές παροχές της παραλίας, αλλά και να συνεισφέρει από την μεριά του προσθέτοντας νέα δεδομένα ή αναφέροντας προβλήματα και περιβαλλοντικές παραβάσεις που τυχόν πέσουν στην αντίληψή του. Η Πράξη υλοποιείται σε επιλεγμένες παραλίες και τις ευρύτερες παράκτιες περιοχές τους στην Κρήτη και την Κύπρο.
Η ημερίδα, ήταν μέρος μιας συνολικότερης πολυήμερης καμπάνιας ενημέρωσης στην Κρήτη, με προγραμματισμένες επισκέψεις και δράσεις ενημέρωσης σε σχολεία του νησιού.
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Εταίρους του SocioCoast. Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, του τουριστικού τομέα καθώς και της επιστημονικής κοινότητας. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάβανε τις ακόλουθες εισηγήσεις:
- Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»: κ. Δαρεία Νεφέλη Βουρδουμπά Υπεύθυνη Συντονισμού Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
- Δεδομένα Θαλάσσιας Βιοποικιλότητας στις παραλίες στόχους με Γαλάζια Σημαία της Κρήτης: κ. Ιωάννης Ράλλης από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας & Υδατοκαλλιεργειών
- Οικοσυστημικές Υπηρεσίες και Δίκτυο NATURA 2000: Περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές αξίες στις παράκτιες περιοχές και οι προκλήσεις της κλιματικής κρίσης: Δρ. Μιχάλης Προμπονάς, Φυσικός-Περιβαλλοντολόγος από το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
- Το έργο Eco.Muse- Δίκτυο Ανοικτών Οικομουσείων για την Ανάδειξη και Ήπια Ενίσχυση Περιοχών με Περιβαλλοντική Ιστορικότητα»: Μιχάλης Προμπονάς, Φυσικός-Περιβαλλοντολόγος από το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
- Η Πλατφόρμα Γνώσης: κ. Γεωργία Χαραλάμπους και ο κ. Λουκάς Χατζηβασίλη, Ειδικοί Επιστήμονες Έρευνας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου
- Η Εφαρμογή για έξυπνες συσκευές: κ. Μαρία Πλευράκη, Μηχανικός Λογισμικού από το Ινστιτούτο Πληροφορικής, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.
Το Eco.Muse παρουσίασε ο Συντονιστής του Πανεπιστημίου Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Δικαιούχος του έργου) Δρ. Μιχάλης Προμπονάς, αναφέροντας συνοπτικά τους στόχους της πράξης, και εστιάζοντας περισσότερο στις δράσεις που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα, για την ίδρυση και λειτουργία του Ανοιχτού Οικομουσείου Σητείας.
Μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας, ακολούθησε η πιλοτική χρήση της εφαρμογής στην παράκτια περιοχή του έργου μπροστά από το ξενοδοχείο, με στόχο την παρατήρηση νέων αλλά και καταγεγραμμένων από την ομάδα του έργου ειδών.
*Η εφαρμογή SocioCoast είναι δωρεάν, δεν περιλαμβάνει διαφημίσεις και είναι διαθέσιμη για χρήση για το λειτουργικό σύστημα Android: SocioCoast – Εφαρμογές στο Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sociocoast.sociocoast.
Το φωτογραφικό υλικό είναι της ©Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και του @Αρχείο-ΜΦΙΚ.