Η βιώσιμη ανάπτυξη και εκπαίδευση ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO της Ελλάδας και της Κύπρου που πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως τις 27 Μαΐου 2023 στο Πολύκεντρο Σητείας.
Οι 6 συνολικά συνεδρίες του Συνεδρίου ασχολήθηκαν με τον γεωτουρισμό και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τη γεωλογική κληρονομιά και τις περιοχές με δυναμική ένταξης στα Παγκόσμια Γεωπάρκα, τη βιοποικιλότητα και τα καρστικά φαινόμενα που αυτά φιλοξενούν και φυσικά τη σύνδεσή τους με την εκπαίδευση και τις τοπικές κοινωνίες.
Στο πλούσιο πρόγραμμα του Συνεδρίου που περιλάμβανε περισσότερες από 54 εισηγήσεις, συμμετείχε και το Eco.Muse με παρουσίαση της πράξης και των στόχων των Ανοιχτών Οικομουσείων Σητείας, Αγίου Νικολάου και Μαραθάσας από τον συντονιστή του έργου κ. Μανόλη Τσαντάκη, διευθυντή του ΟΑΣ Α.Α.Ε. ΟΤΑ (κύριος δικαιούχος της πράξης) και τον Δρ. Μιχάλη Προμπονά, συντονιστή του έργου εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (συνδικαιούχος της πράξης). Αναφορά στο εκπαιδευτικό υλικό που παράχθηκε για το Eco.Muse, έγινε από τον Δρ. Χαράλαμπο Φασουλά, Συντονιστή το Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων και στέλεχος του Πανεπιστημίου Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΠΚ-ΜΦΙΚ), ο οποίος παρουσίασε το εκπαιδευτικό υλικό (μουσειοβαλίτσες) που έχει παραχθεί από το ΠΚ-ΜΦΙΚ για την υποστήριξη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα Γεωπάρκα της Κρήτης (Σητείας και Ψηλορείτη) αλλά και σε σχολεία του νησιού και ευρύτερα της χώρας.
Η συμμετοχή του Eco.Muse στο συγκεκριμένο συνέδριο είχε ως στόχο να αναδείξει τη συνάφεια του θεσμού των Ανοικτών Οικομουσείων με τα Γεωπάρκα τόσο ως προς τους σκοπούς όσο και ως προς τον τρόπο λειτουργίας τους. Και οι δύο θεσμοί συμβάλλουν στην ανάδειξη των ξεχωριστών φυσικών στοιχείων και των εμβληματικών χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής, εμπλέκοντας ενεργά τις τοπικές κοινωνίες και υποστηρίζοντας δράσεις εκπαίδευσης και συνεργασίας για τη διατήρηση και προβολή του φυσικού, πολιτιστικού και κοινωνικού κεφαλαίου της κάθε περιοχής.
Στην περίπτωση των Ανοικτών Οικομουσείων Σητείας και Μαραθάσας, αυτά οργανώθηκαν και λειτουργούν εντός των χωρικών ενοτήτων των αντίστοιχων Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO της Σητείας και του Τροόδους. Αξιοποιώντας την πλούσια εμπειρία των δύο Γεωπάρκων και τις συνέργειες που έχουν ήδη αναπτυχθεί στις δύο περιοχές με τους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες, οι δύο θεσμοί μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλοί βιώσιμης ανάπτυξης και βελτίωσης της τοπικής κοινωνικής ευημερίας, διαφυλάσσοντας και διατηρώντας ταυτόχρονα το φυσικό, ιστορικό και πολιτισμικό απόθεμα των αντίστοιχων χωρικών ενοτήτων.
Αναλυτικότερα το πρόγραμμα του 4ου Συνεδρίου Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO Ελλάδας και Κύπρου είναι διαθέσιμο 4th-geoparks-conference-1.
Τα στιγμιότυπα είναι από τις εργασίες της 2ης ημέρας του Συνεδρίου.