Δικαιούχοι

Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας ΑΑΕ ΟΤΑ

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας Α.Α.Ε. ΟΤΑ, είναι αναπτυξιακή ανώνυμη εταιρία των Δήμων Σητείας και Ιεράπετρας και άλλων φορέων της Αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών τάξεων και Συνεταιρισμών του Νoμού Λασιθίου και της Κρήτης.

Στο Δ.Σ. του ΟΑΣ εκπροσωπούνται μέσω των οργανώσεών τους, εκτός από τους Δήμους Σητείας και Ιεράπετρας και οι μεγάλες παραγωγικές τάξεις της περιοχής δηλ. οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι επαγγελματίες του τουριστικού χώρου.

Σκοπός του είναι η υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των άλλων φορέων αλλά και του ιδιωτικού τομέα στην ανάληψη και υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και πρωτοβουλιών και γενικότερα η υποβοήθηση της Τοπικής Ανάπτυξης.

Ο ΟΑΣ πραγματώνει το σκοπό του με έργα, μελέτες, υπηρεσίες και πρωτοβουλίες ειδικού κυρίως χαρακτήρα, όπως τεχνικοοικονομικές μελέτες και έρευνες, πληροφόρηση και ενημέρωση, συμβουλευτική, τεχνική και οργανωτική υποστήριξη, επαγγελματική κατάρτιση, ανταλλαγή εμπειριών, μεταφορά και διάχυση τεχνογνωσίας, επιδεικτικά και πιλοτικά έργα και δράσεις, δίκτυα συνεργασίας, διαχείριση και εφαρμογή ολοκληρωμένων παρεμβάσεων (όπως π.χ. το Πρόγραμμα LEADER), συμμετοχή σε ειδικούς φορείς, υποστήριξη διεθνών σχέσεων της Τ.Α. και άλλων Φορέων κ.λπ.

Τα παραπάνω υλοποιούνται με την αξιοποίηση Περιφερειακών, Εθνικών αλλά κυρίως Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ορισμένα από τα οποία είναι ανταγωνιστικά.

Η λειτουργία του ΟΑΣ βασίζεται στις αρχές της διοικητικής αυτοτέλειας, της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και αξιοκρατίας και στις αρχές της Συναίνεσης και του Κοινωνικού διαλόγου. Ο Ο.Α.Σ. είναι ο τεχνικός σύμβουλος αλλά και ο καταλύτης της Τοπικής Ανάπτυξης.

Ομάδα έργου του επικεφαλής εταίρου Ο.Α.Σ. ΑΑΕ ΟΤΑ: 

ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, Υπεύθυνος έργου

ΦΥΓΕΤΑΚΗ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ, Υπεύθυνη οικονομικού αντικειμένου

ΛΕΘΙΩΤΑΚΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ, Υπεύθυνη επικοινωνίας

Επικοινωνία:

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α.

Ε. ΖΑΧΑΡΙΑ & Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 8

72300 ΣΗΤΕΙΑ

Τηλ.: +302843023590, 2843025887

Ε-mail: info@oas.gr

Website: www.oas.gr

Δήμος Σητείας

Η περιοχή της Σητείας αποτελεί διαχρονικά ένα οικονομικό και διοικητικό κέντρο στην ανατολική Κρήτη. Η πόλη διαθέτει κομβική γεωγραφική θέση, καθώς βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του βορείου άξονα ανάπτυξης της Κρήτης. Στον άξονα αυτό βρίσκονται τα μεγάλα αστικά κέντρα του νησιού, ο πυρήνας της τουριστικής ανάπτυξης και οι πύλες εισόδου – εξόδου του νησιού. Ο λιμένας και το αεροδρόμιο Σητείας έχουν χαρακτηριστεί διαπεριφερειακής εμβέλειας. Η περιοχή του Αθερινόλακκου χαρακτηρίζεται ως «Ενεργειακός Κόμβος».

Το γεωφυσικό ανάγλυφο των εδαφών παρουσιάζει έντονη ποικιλομορφία. Η παρουσία πλούσιων φυσικών σχηματισμών (κυρίως φαράγγια, σπήλαια) σε συνδυασμό με τις απότομες κλίσεις του εδάφους, διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα ποικιλόμορφο, εντυπωσιακό και ελκυστικό τοπίο, στη Σητεία βρίσκεται και το μοναδικής φυσικής ομορφιάς φοινικόδασος του Βάι. Σχεδόν το σύνολο της περιοχής αποτελεί το Γεωπάρκο της Σητείας που είναι ενταγμένο στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων (EGN).

Η παραγωγική βάση της περιοχής είναι κυρίως προσανατολισμένη στον τριτογενή τομέα, με έμφαση στο εμπόριο και στον τουρισμό, που απορροφά περίπου το 65% των απασχολούμενων και δευτερευόντως προς τον πρωτογενή, δηλαδή προς τη γεωργία και κυρίως την παραγωγή ελαιολάδου και κρασιού και σε μικρότερο βαθμό την κτηνοτροφία, την αλιεία και τη μελισσοκομία. Ο πρωτογενής τομέας, παρά το μικρό μερίδιο στην απασχόληση, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της περιοχής καθώς στη Σητεία παράγονται μοναδικά, άριστης ποιότητας αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα ορισμένα από τα οποία έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις / βραβεύσεις όπως το ελαιόλαδο, το κρασί και η τσικουδιά. Επίσης, υψηλής ποιότητας είναι το θυμαρίσιο μέλι, ενώ δυναμική καλλιέργεια με ευοίωνες προοπτικές αποτελούν τα αρωματικά φυτά. Γενικά, η Σητεία εμφανίζει σημαντικές δυνατότητες στο λεγόμενο «αγροτοδιατροφικό» τομέα, ο οποίος αποτελεί σημαντικό όχημα για την οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση των εξαγωγών, ενώ μπορεί να συμβάλει και στη διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τριτογενή (τουρισμός). Σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση διαδραματίζει το Τμήμα Επιστήμης της Διατροφής Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης που εδρεύει στη Σητεία.

Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής κατατάσσεται και το μοναδικό πολιτιστικό απόθεμα που διαμορφώνεται από σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, μοναστήρια, παραδοσιακούς οικισμούς, πλήθος αγροτικών μνημείων, που συνιστούν πόλο έλξης επισκεπτών αλλά και τα ιδιαίτερα στοιχεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που περιλαμβάνουν τα ήθη και τα έθιμα, τη διατροφή και την τοπική κουζίνα, τις τέχνες και τα γράμματα.

Γενικά, το αναπτυξιακό προφίλ της Σητείας διαθέτει σημαντικά χαρακτηριστικά που εντάσσονται στο τρίπτυχο «ύπαιθρος – τοπικά προϊόντα – τουρισμός (ήπιος)».

Το οικομουσείο Σητείας μπορεί να συνδεθεί άμεσα με τις τοπικές κοινωνίες, ενδυναμώνοντας την πολιτισμική τους ταυτότητα και δημιουργώντας για αυτές μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης. Το οικομουσείο της Σητείας μπορεί να αφηγηθεί την ιστορία μιας περιοχής που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καλλιέργεια της ελιάς.

Ομάδα έργου:

Επικοινωνία με δικαιούχο:

Ιστοσελίδα: https://www.sitia.gr/

Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) ιδρύθηκε με Προεδρικό Διάταγμα το Δεκέμβριο του 1980 στο πλαίσιο της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, σύμφωνα με το οποίο περιλαμβάνει τα ακόλουθα εργαστήρια: Βοτανικής, Σπονδυλωτών, Αρθροπόδων, Ασπονδύλων πλην αρθροπόδων, Παλαιοντολογικό-Γεωλογικό, Μοριακής Συστημικής και Εξέλιξης και Οικολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος. Το ΜΦΙΚ εστιάζεται στη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα:

  • της βιοποικιλότητας του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου,
  • της δομής των οικοσυστημάτων με έμφαση στα νησιώτικα οικοσυστήματα, στα παράκτια οικοσυστήματα, στους υγροτόπους, στα ορεινά οικοσυστήματα,
  • της εξέλιξης, της ταξινόμησης και της οικολογίας συγκεκριμένων οργανισμών με έμφαση στα ενδημικά και κινδυνεύοντα είδη φυτών και ζώων,
  • της γεωλογικής δομής και εξέλιξης της ανατολικής Μεσογείου,
  • της φυλογένεσης, της συστηματικής και της γενετικής δομής, με μοριακές τεχνικές.

Μέσω της συμμετοχής του σε περισσότερα από 90 εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα, το ΜΦΙΚ και οι ακαδημαϊκοί και οι ερευνητές που το απαρτίζουν έχουν συμβάλει σε εκατοντάδες δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και ανακοινώσεις, σε διεθνή και εθνικά συνέδρια. Παράλληλα, το ΜΦΙΚ έχει υλοποιήσει δεκάδες προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε διάφορες ομάδες (μαθητές, εκπαιδευτικοί, ειδικές ομάδες, ευρύ κοινό), ενώ συμμετέχει και σε εξειδικευμένα ερευνητικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το ΜΦΙΚ καλύπτει όλες τις δραστηριότητες ενός πλήρους και σύγχρονου μουσείου, διατηρώντας και αναπτύσσοντας συλλογές, ενώ έχει σχεδιάσει, διαμορφώσει και οργανώσει πολλές περιοδικές εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Συμπληρωματικά αναπτύσσει εκτεταμένο εκδοτικό έργο, τηρεί φωτογραφικό αρχείο, πλήρως ενημερωμένη βιβλιοθήκη και στεγάζει εργαστήριο ταριχεύσεων και εκθεμάτων. Όλες οι παραπάνω βάσεις δεδομένων, υποστηρίζουν τόσο τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, όσο και τη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και τις ανάγκες ενημέρωσης υπηρεσιών, φορέων και τοπικών κοινωνιών.

Αυτοτελώς, το ΜΦΙΚ έλαβε για το σύνολο του επιστημονικού του έργου βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών (2012), ενώ για την ποιότητα του εκθεσιακού του χώρου (ο οποίος δέχεται περισσότερους από 50.000 επισκέπτες ετησίως) και τις εκεί παρεχόμενες υπηρεσίες, διακρίνεται από το 2013 και κάθε χρόνο με βραβείο αριστείας από το Trip advisor.

Επικοινωνία με δικαιούχο:

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Λ. Κνωσού, Ηράκλειο 71409,

Κρήτη, Ελλάδα

Τηλ.: +302810393276

Email: sec@nhmc.uoc.gr

Website:  www.nhmc.uoc.gr

Υπεύθυνος επικοινωνίας έργου: Μιχάλης Προμπονάς, Επιστημονικός Υπεύθυνος, 2810393265, mprobonas@nhmc.uoc.gr

Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Τμήμα Μηχανικών, Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

Το Εργαστήριο Αγροτικού Χώρου ιδρύθηκε στις 20/7/1998 (ΦΕΚ 173Α΄) με βάση το προεδρικό διάταγμα 219/98, το οποίο ήδη λειτουργούσε ως ερευνητική μονάδα στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το 1996. Ως ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καλύπτει εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες στα γνωστικά αντικείμενα της ανάπτυξης και χωροταξικής οργάνωσης περιοχών της υπαίθρου με έμφαση:

  1. στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων χωρο-εδαφικών αναπτυξιακών στρατηγικών σε περιοχές της υπαίθρου κάθε κλίμακας (κοινοτική, δημοτική, διαδημοτική κλπ),
  2. στην εξέλιξη του προτύπου εδαφικής ανάπτυξης εστιάζοντας:
    • στη διάγνωση μιας εδαφικής περιοχής με τη χρήση ολοκληρωμένης μεθοδολογίας η οποία συνδυάζει κοινωνικές και γεωχωρικές μεθόδους καθώς και εργαλεία υψηλής τεχνολογίας και οπτικοποίησης
    • στις μεθόδους εντοπισμού, ανάδειξης και αξιοποίησης των τοπικών εδαφικών πόρων μέσω προσαρμοσμένων σχεδίων δράσης ολοκληρωμένου χαρακτήρα, που ενσωματώνουν το τοπικό κοινωνικό κεφάλαιο ή/και τη διασπορά,
    • στην αναβάθμιση του ρόλου των τοπικών δρώντων στη συμμετοχική διαδικασία για την εκπόνηση ενός αναπτυξιακού σχεδίου από το στάδιο της διάγνωσης, μέχρι τη διαμόρφωση δράσεων και του σχεδίου εφαρμογής του (επιχειρησιακός προγραμματισμός),
    • στην οργάνωση της εδαφικής διακυβέρνησης και στην ενεργή συμμετοχή στο σχεδιασμό και εφαρμογή της εδαφικής δημόσιας δράσης (εκ των κάτω σχεδιασμός πολυτομεακών και πολυταμειακών προγραμμάτων)
  3. στην εξέλιξη της οικογενειακής γεωργίας στο πλαίσιο της ευρύτερης πολυλειτουργικότητας του ύπαιθρου χώρου
  4. στη συμβολή των νέων τεχνολογιών (επιστήμη γεωπληροφορικής) στη δημιουργία εργαλείων χωρικής ανάλυσης, εδαφικής διάγνωσης και κατασκευής εδαφικών διακριτών πόρων

Μέσω της συμμετοχής του σε εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα, το ΕΑΧ/ΤΜΧΠΠΑ ΠΘ και οι ακαδημαϊκοί και οι ερευνητές που το απαρτίζουν έχουν συμβάλει με δημοσιεύσεις σε βιβλία, επιστημονικά περιοδικά και ανακοινώσεις, στην οργάνωση και συντονισμό ημερίδων, συνεδρίων και εστιασμένων επιστημονικών συναντήσεων. Επίσης μέσα από τη δράση του στο πεδίο έχει υποστηρίζει την α) δημιουργία τοπικής διακυβέρνησης και σχεδίου δράσης για την υποδοχή νέου πληθυσμού, β) οργάνωση δικτύου αγροτών για παραγωγή και αξιοποίηση ποιοτικών προϊόντων και προϊόντων προστιθέμενης αξίας, γ) εκπόνηση διαγνωστικών εδαφικών περιοχών με τη χρήση νέων τεχνολογιών, κλπ.

Επικοινωνία με δικαιούχο:

Γούσιος Δημήτρης, Καθηγητής, Επιστημονικός Υπεύθυνος,

Διεύθυνση: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Μηχανικών, Χωροταξίας, 

Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, 

Πεδίον Άρεως, 38334 Βόλος

Τηλ.: +302421074463

Email: rurlab@uth.gr

Website: http://www.prd.uth.gr/ru_rs/

Αναπτυξιακή Εταιρεία Κοινοτήτων Τροόδους ΛΤΔ

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κοινοτήτων Περιοχής Τροόδους ΛΤΔ, είναι Ιδιωτική Εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, άνευ μετοχικού κεφαλαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Είναι εγκεκριμένη Ομάδα Τοπικής Δράσης, υλοποιώντας τη Στρατηγική Τοπικής Ανάπτυξης του Τοπικού Προγράμματος Leader Γεωργίας για την περιοχή του Τροόδους, για τις

προγραμματικές περιόδους 2007-2013 και 2014-2020. Κατά τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους, από το 2009, η Εταιρεία υλοποιεί προγράμματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Interreg Greece-Cyprus, Interreg Mediterranean κ.ά.) και από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (LEADER Γεωργίας). Παράλληλα, από το 2015 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έχει οριστεί ως ο Διαχειριστικός Φορέας του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Τροόδους και του Κέντρου Επισκεπτών που στεγάζεται στο παλαιό μεταλλείο Αμιάντου στον Πάνω Αμίαντο.

Επιπρόσθετα, με συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού της (Λογιστή, Οικονομολόγο, Πολιτικό Μηχανικό, Γεωλόγο, Γεωπόνο, Σύμβολο Αγροτικής Ανάπτυξης), και με δίκτυο έμπειρων εξωτερικών συνεργατών (Πανεπιστήμια, συμβουλευτικές εταιρείες κ.ά.), παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε Ιδιώτες και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν σε κάθε προγραμματική περίοδο. Συγκεκριμένα η Εταιρεία αναλαμβάνει: Συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα δημοσίων Συμβάσεων (ετοιμασία εγγράφων διαγωνισμού για την Αναθέτουσα Αρχή, παραλαβή προσφορών, αποσφράγιση και αξιολόγηση, ετοιμασία έκθεσης αξιολόγησης, ετοιμασία επιστολών απόρριψης και ανάθεσης/κατακύρωσης προσφορών, ετοιμασία Συμβολαίου μεταξύ Αναθέτουσας Αρχής και Αναδόχου), μελέτες σκοπιμότητας και μελέτες βιωσιμότητας, οικονομοτεχνικές μελέτες, ετοιμασία αιτήσεων για συγχρηματοδοτούμενα έργα από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) και από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), συμβουλευτικές υπηρεσίες και γεωπονικές υπηρεσίες και άλλης φύσης μελέτες και εργασίες που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό, τη γεωργία, την εμπορία και διάθεση γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων κ.ά.

Η γεωγραφική περιοχή παρέμβασης της Ομάδας συγκεντρώνει τις κοινότητες Βόρειας και Νότιας Μαραθάσας, Βόρειας και Νότιας Πιτσιλιάς, Σολέας και κοινότητες από τις περιοχές Ορεινών Θερέτρων και Κρασοχωριών Λεμεσού. Συνολικά, η εταιρεία μας έχει εγγεγραμμένα 84 μέλη (63 ΑΤΑ και 21 ιδιωτικούς φορείς).

Τα τελευταία χρόνια η Εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα των Προγραμμάτων Εκπαίδευση και Κατάρτισης, αφού από το 2018 η ΑΝΕΤ εγκριθεί από την ΑΝΑΔ, ως Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), και διαθέτει δύο (2) εγκεκριμένες αίθουσες ως Δομές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΕΚ).

Κυριότερο μέλημα της ΑΝΕΤ είναι η συγκρότηση της περιοχής Τροόδους ως ενιαία διοικητική περιοχή με οικονομική αυτοτέλεια και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών για την υλοποίηση έργων σε Ιδιώτες και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επικοινωνία με δικαιούχο:

Τηλ.:+357-22952043

Φαξ: +357-22952045

E-mail: info@anetroodos.com

Website: http://www.anetroodos.org/

Ομάδα έργου:

Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ιδρύθηκε το 1972 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και άρχισε να λειτουργεί το 1973 με στόχο «να γίνει κέντρο, όπου το επάγγελμα από μόνο του αναλαμβάνει την κριτική των πράξεων και δραστηριοτήτων του και όπου η συνεργατική εργασία γίνεται από τους εκπαιδευτές σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας στο σύστημα, είτε εμπλέκονται σε διδασκαλία στην τάξη, είτε σε διδακτική εξάσκηση σε διοικητικούς ρόλους ή στην εκπαιδευτική διεύθυνση» (Weddell, 1971, 14). Σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου (8/2015, 7/2017) το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο αποτελεί τον επίσημο φορέα προώθησης της ενιαίας πολιτικής για την επαγγελματική μάθηση όλων των εκπαιδευτικών της Κύπρου δίνοντας έμφαση στο ρόλο του σχολείου ως χώρου μάθησης, στη δημιουργία επαγγελματικών κοινοτήτων μάθησης και στις διαδικασίες αναστοχασμού. Κάθε σχολείο εντάσσει ετήσια το σχέδιο δράσης για την επαγγελματική μάθηση των εκπαιδευτικών στο σχέδιο βελτίωσης της σχολικής μονάδας.

Όραμα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου είναι η συνεχής επαγγελματική μάθηση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, καθώς και η ουσιαστική συμβολή στον καθορισμό και την υλοποίηση της εκπαιδευτικής πολιτικής, με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία, την έρευνα και τις προτεραιότητες του Υπουργείου, με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Αποστολή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης και μάθησης των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, o καθορισμός πλαισίου ικανοτήτων/δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών και η προώθηση οριζόντιων θεμάτων εκπαιδευτικής προτεραιότητας, αναβαθμίζοντας το περιεχόμενο και την αποτελεσματικότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, σύμφωνα με το ευρύτερο διεθνές, ευρωπαϊκό και τοπικό συγκείμενο.

Αποστολή του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της συνεχούς επαγγελματικής ανάπτυξης και μάθησης των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, o καθορισμός πλαισίου ικανοτήτων/δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών και η προώθηση οριζόντιων θεμάτων εκπαιδευτικής προτεραιότητας, αναβαθμίζοντας το περιεχόμενο και την αποτελεσματικότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, σύμφωνα με το ευρύτερο διεθνές, ευρωπαϊκό και τοπικό συγκείμενο.

Από τον Ιούνιο του 2002 έχει ενταχθεί στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο η Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων (ΥΑΠ). Στα πλαίσια της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης τον Ιούνιο του 2008, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ιδρύθηκε το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης (ΚΕΕΑ).

Το έργο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου είναι αναπτυξιακού χαρακτήρα και καλύπτει όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Εργάζεται προς ποικίλες κατευθύνσεις ως ακολούθως:

  • προσφέρει ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων με διάφορα υποχρεωτικά προγράμματα και προαιρετικά σεμινάρια,
  • προγραμματίζει και διεξάγει εκπαιδευτικές έρευνες και μελέτες,
  • παρακολουθεί και αποδελτιώνει τις σύγχρονες τάσεις της Παιδαγωγικής,
  • προωθεί την ενσωμάτωση των Νέων Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση και
  • μεριμνά για τη συγγραφή και έκδοση διδακτικών βιβλίων, το σχεδιασμό Αναλυτικών Προγραμμάτων και την παραγωγή διδακτικού υλικού.

Επικοινωνία με δικαιούχο:

Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου

Λεωφόρος Μακεδονίας 40, 2238 Λατσιά Τ.Θ. 12720, 2252 Λευκωσία

Τηλ.: +357-22 402300

Fax: +357- 22480505

E-mail: info@cyearn.pi.ac.cy

Website: https://www.pi.ac.cy/pi/

Ομάδα έργου:

Υφυπουργείο Τουρισμού Κύπρου

Το Υφυπουργείο Τουρισμού τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2019, ως μετεξέλιξη του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ). Οι κύριες αρμοδιότητες του Υφυπουργείου Τουρισμού είναι οι ακόλουθες:

• Η χάραξη ολοκληρωμένης Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού και ο επιτελικός σχεδιασμός της τουριστικής ανάπτυξης της Κύπρου, περιλαμβανομένης της διατύπωσης θέσεων για τη χωροθέτηση των τουριστικών τοποθεσιών,
• Ο συντονισμός και η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού με τη χρήση των απαραίτητων οριζόντιων πολιτικών,
• Η στήριξη των επενδύσεων στον τουρισμό, περιλαμβανομένης της επεξεργασίας και υλοποίησης κινήτρων και της παροχής συστηματικής ενημέρωσης του κοινού,
• Η προώθηση της τουριστικής συνείδησης, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης,
• Η χάραξη στρατηγικής προβολής, προώθησης και ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου στο εξωτερικό και εσωτερικό,
• Η εκπόνηση μελετών, ερευνών αγοράς, η ανάλυση των σύγχρονων τάσεων στον τομέα του τουρισμού, η διαχείριση στατιστικών δεδομένων, η αξιολόγηση της απόδοσης προγραμμάτων και κονδυλιών που δαπανώνται για τον τουρισμό,
• Η δημιουργία και τήρηση μητρώου τουριστικών επιχειρήσεων,
• Η ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων και η επικαιροποίηση υφιστάμενων, η συνεχής αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στον τουριστικό τομέα και η προώθηση της καινοτομίας,
• Η εφαρμογή της τουριστικής νομοθεσίας αναφορικά με τις εξουσίες που αυτή παρείχε στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού πριν από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος της σχετικής νομοθεσίας για ίδρυση του Υφυπουργείου, περιλαμβανομένης της έκδοσης σχετικών αδειών,
• Η εποπτεία του τουριστικού τομέα, η συνεργασία με άλλες εποπτικές αρχές και την Αστυνομία Κύπρου, η ορθή πληροφόρηση και ενημέρωση των τουριστικών επιχειρήσεων και των καταναλωτών για τις διατάξεις της τουριστικής νομοθεσίας και η ευαισθητοποίηση του κοινού για σεβασμό του τουριστικού προϊόντος,
• Η εκπόνηση και υποβολή προτάσεων για μεταρρυθμίσεις οι οποίες αφορούν την απλοποίηση διαδικασιών για την προσέλκυση επενδύσεων τουριστικού χαρακτήρα, την αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ευρύτερη ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς και την απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου που αφορά την τουριστική βιομηχανία.

Υπεύθυνος Έργου στο Υφυπουργείο Τουρισμού: 

ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ, Τουριστικός Λειτουργός 

Επικοινωνία: 

ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 

Λεωφόρος Λεμεσού 19 

2112 Αγλαντζιά, Λευκωσία, Κύπρος

Τηλ.: +357 22691100 

Ε-mail: cytour@visitcyprus.com   

Websites: www.tourism.gov.cywww.visitcyprus.com


Δήμος Αγίου Νικολάου

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου, ως πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου, καθίσταται οικονομικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής. Η γεωγραφική του θέση στο βόρειο-ανατολικό τμήμα της Κρήτης, είναι κομβικός πόλος της ροής των διεθνών επισκεπτών και της ανάπτυξης του τουρισμού.

Από πλευράς φυσικού τοπίου, κυρίαρχη είναι η λίμνη της πόλης, η οποία της αποδίδει κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Η λίμνη ενώνεται με τη θάλασσα με ένα στενό κανάλι, ενώ το φυσικό κάλλος του περίγυρού της μαγνητίζει τους επισκέπτες. Η ακτογραμμή αποτελείται από διαφορετικές αλλά συνάμα ενδιαφέρουσες τοποθεσίες όπως η Ελούντα, η Πλάκα, και η Μίλατος, που απαρτίζουν την αξιοθαύμαστη παραλιακή ζώνη. Ομοίως και ιδιαιτέρως η ενδοχώρα απαρτίζεται από πολυάριθμους οικισμούς με έντονο παραδοσιακό στοιχείο.

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου προσπαθεί να αναδείξει τον πλούτο της κρητικής γαστρονομίας και διατροφής , στηρίζοντάς τη ως αξία και ως πολύτιμη διδαχή για τις επόμενες γενιές. H κρητική παραδοσιακή κουζίνα, λιτή και ευρηματική, στηρίζεται στην απίστευτη ποικιλία των κρητικών ενδημικών προϊόντων. Διεθνώς βραβευμένα προϊόντα όπως το παρθένο ελαιόλαδο του Συνεταιρισμού Κριτσάς, το ντόπιο κρασί και το σταρένιο ή κριθαρένιο παξιμάδι, καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που στην κρητική διατροφή κατέχουν σημαντικότερη θέση και από το κρέας, συνθέτουν το καλάθι της γαστρονομίας.

Το Οικομουσείο Αγίου Νικολάου ενσωματώνεται στην τοπική κοινωνία, διαφυλάσσει την πολιτισμική ταυτότητα του τόπου και θέτει το πλαίσιο για τη βιώσιμη ανάπτυξή του.

Επικοινωνία με δικαιούχο:

Ρούσσου Καπετανάκη, 72100, Άγιος Νικόλαος

Τηλ.: 2841340100

E-Mail: info@agiosnikolaos.gr

Ιστοσελίδα: https://www.agiosnikolaos.gr/

Υπεύθυνος έργου και επικοινωνίας: Πρατσινάκη Μαρία,  2841340120, pratsinakim@yahoo.gr

IPK-GR
logo
Εικόνα1

Η δημιουργία της ιστοσελίδας Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του ονόματος του δικαιούχου και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικατοπτρίζει τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των συμμετεχουσών χωρών και της διαχειριστικής αρχής.